Tällaisessa tapauksessa psykoterapiasta voidaan puhua hoitona tai kuntoutuksena. Psykoterapian on todettu olevan tuloksellinen hoito- tai kuntoutusmuoto moniin eri psykiatrisiin sairauksiin kuten masennukseen ja erilaisiin ahdistuneisuushäiriöihin (esim. paniikkihäiriö, sosiaalinen ahdistuneisuus, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö).
Masennuksen käypähoitosuosituksessa psykoterapiaa suositellaan masennuksen hoidossa ja sen arvioidaan lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa olevan yhtä tehokasta kuin lääkityksen. Psykoterapiaa suositellaan myös lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa jo akuuttivaiheeseen.
Vaikka lääketieteelliset hoitosuositukset laaditaan usein diagnoosikohtaisesti, suurin osa psykoterapian muodoista ja niiden taustateorioista eivät pohjaudu diagnoosiluokitteluihin. Psykoterapiaan hakeutuessa yleensä tutkitte psykoterapeutin kanssa yksilöllistä tilannettasi ja sovitte terapian tavoitteista ja käytännön toteutuksesta.
Psykoterapiaan hakeutumisessa on tärkeää, että kaipaa apua ongelmaansa ja on halukas käsittelemään vaikeuksiaan yhdessä psykoterapeutin kanssa. Psykoterapia edellyttää, että asiakas on valmis työskentelemään oman voinnin kohenemisen eteen. Jos halukkuutta ei ole, on syytä pohtia onko psykoterapia oikea-aikaista.
Ongelmallisia tilanteita syntyy esimerkiksi, jos asiakas tulee psykoterapiaan vastentahtoisesti jonkun muun, kuten esimerkiksi perheenjäsenen pakottamana tai painostamana. Samaten on haastavaa, jos asiakas ei oikeastaan itse halua muutosta vaan tulee psykoterapiaan ainoastaan miellyttääkseen jotakuta muuta esim. erolla uhkaavaa puolisoa.
Tekstin alkuun! -->