Hyvin toimivalla työpaikalla on yhdessä sovitut työn tavoitteet, toimivat rakenteet, työtä tukeva johtajuus ja avoin vuorovaikutus. Työnohjaus vahvistaa ammatti-identiteettiä, auttaa rajaamaan omaa työtä ja lisää työhön hallinnan tunnetta.
Työnohjausistunnot kestävät yleensä 90-120 minuuttia. Työnohjauksen kesto vaihtelee muutamasta istunnosta useiden vuosien prosesseihin. Yleensä on hyödyksi, että työn kehittäminen on määrätietoista ja jatkuvaa, prosessinomaista.
Työnohjauksessa tarkastelemme ohjattavan/ohjattavien kanssa heidän vaativia ja kuormittavia työtilanteita. Tavoitteena on purkaa työstä aiheutuvaa kuormittuneisuutta, auttaa työtilanteiden, oman toiminnan tarkastelussa ja auttaa löytämään uusia tapoja ja näkökulmia edetä työtilanteissa.
Työnohjaus tarjoaa syvällistä oppimista sekä mahdollisuuden tutkia ja muuttaa omia asenteita ja toiminta- ja vuorovaikutustapoja. Työyhteisön kehittäminen ja työnohjaus ovat tapahtumia, jotka tarjoavat mahdollisuuden asenteiden ja toimintatapojen pysyvään muutokseen.
Työnohjauksessa tarjoamme ulkopuolista näkökulmaa työyhteisön kehittämiseen ja mahdollisuuden työyhteisön toimivuuden ja vuorovaikutussuhteiden parantamiseen. Uuden oppiminen ja käyttöönotto edellyttää kykyä liittää se aikaisempiin, hyväksi koettuihin työtapoihin. Työnohjausotteemme on työyhteisöä ja johtajuutta tukevaa ja tutkivaa, sekä työyhteisön osaamisen ja kehittymisen varaan rakentuvaa.
Työyhteisön kehittämisessä kohteena on yleensä koko yhteisö ja sen toiminta. Usein siihen liitetään koulutuspäiviä tai lyhyitä tietoiskuja, valmennusta ja työnohjausta prosessinomaisesti.
Tekstin alkuun! -->